2min

Databricks heeft onlangs een mega-investering van 1,35 miljard euro (1,6 miljard dollar) weten op te halen van diverse investeerders. Volgens de leverancier van cloudgebaseerde data lakehouse- en aanverwante diensten getuigt dit van veel vertrouwen in het bedrijf en de gevoerde strategie.

Volgens Databricks is het enthousiasme van private investeerders in het bedrijf het gevolg van het toenemende gebruik van cloudgebaseerde data lakehouses en aanverwante diensten, zoals AI voor analytics, door bedrijven.

Databricks wil met het opgehaalde geld meer gaan investeren in innovatie, zo geeft medeoprichter en CEO Ali Ghodsi aan. Door de laatste investeringsronde wordt de totale waarde van Databricks nu op maar liefst ruim 32 miljard euro (38 miljard dollar) geschat

Technologie Databricks

Databricks biedt een open en overkoepelende architectuur voor data en AI. Deze architectuur zorgt ervoor dat klanten direct de betrouwbaarheid, governance en prestaties van een data warehouse op de data lakes kunnen toepassen waarin zij al hun data opslaan. Bovendien maakt de tooling van Databricks het mogelijk dat klanten direct data lakehouses kunnen bouwen in public cloudomgevingen als AWS, Azure en Google Cloud. Hierdoor kunnen zij al hun data- en analytics workloads direct binnen een enkel platform ondersteunen.

Bovendien zorgt het enkele dataplatform ervoor dat eindgebruikers niet constant data uit een data lake hoeven te halen en die voor verschillende use cases naar andere (legacy) systemen en omgevingen moeten verplaatsen.

Veel nieuwe en bestaande investeerders

De laatste investeringsronde werd geleid door de private investeringsmaatschappij Counterpoint Global. Nieuwe deelnemers waren de private investeerders Baillie Gifford, ClearBridge Investments en UC Investments, het investeringsvehikel van de University of California).

Andere bestaande deelnemers die aan de ronde meededen waren onder meer Andreessen Horowitz, fondsen en accounts die door BlackRock worden beheerd, Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments), Coatue Management, Fidelity Management & Research, Franklin Templeton, GIC, Greenoaks, Octahedron Capital, fondsen en accounts die door T. Rowe Price Associates worden beheerd., Tiger Global Management en Whale Rock Capital Management.