Het van oorsprong Belgische bedrijf Collibra heeft tijdens een investeringsronde ruim 216 miljoen euro (250 miljoen dollar) weten op te halen. Een belangrijke investeerder was Alphabet CapitalG, de investeringstak van het moederbedrijf van Google.

Door de investeringsronde kent Collibra een waardering van ruim 4,5 miljard euro (5,25 miljard dollar). Naast Alphabet CapitalG waren investeerders de private equitypartijen Tiger Global Management, Battery Ventures, Dawn Capital, Durable Capital Partners, Iconiq Capital en Index Ventures. De investeringsmaatschappijen Sequoia Capital Global Equities en Sofina waren de initiatiefnemers.

Het was overigens niet de eerste keer dat de datamanagementspecialist een investering van Alphabet CapitalG ontvangt. Begin 2019 investeerde het moederbedrijf van Google ook al in de datamanagementspecialist en maakte het bedrijf daarmee de eerste Belgische ‘unicorn’.

Data Intelligence Cloud

Concreet levert Collibra een platform, de Data Intelligence Cloud, waarmee bedrijven het verwerken van data door medewerkers volgens bepaalde (compliance) regels kunnen laten verlopen. Het platform legt onder meer automatisch regels op om te bepalen wat gebruikers wel en niet met de data kunnen uitvoeren. Ook houdt het platform bij hoe bestanden veranderen. Verder ontdekt het platform automatisch fouten en helpt daarmee gebruikers met het verbeteren van hun workflows.

Daarnaast biedt Collibra ook een data catalog waarmee medewerkers toegang tot data kunnen krijgen vanuit meerdere systemen. Dit vanuit een centrale interface, wat veel tijd kan besparen. Een andere functie is dat klanten met het Collibra-platform een zogenoemde ‘business glossary’ kunnen aanmaken. Dit is een soort centrale bibliotheek van zakelijke termen waarmee eindgebruikers makkelijker binnen interne datasets kunnen navigeren. Dit moet het verzamelen en bewerken van informatie voor analyseprojecten versimpelen. Ook kunnen zij zo het platform gebruiken om andere details voor de datasets vast te leggen en te laten voldoen aan de vastgelegde kwaliteitsstandaarden.

Volgens de datamanagementspecialist kan zijn platform vooral worden gebruikt voor het versnellen van diverse cloudgebaseerde projecten.

Besteding investeringen

Collibra wil de opgehaalde investeringen gaan gebruiken voor het verbeteren van de functionaliteit van zijn platform en het uitbreiden van het ecosysteem van partners. Onder meer wil de datamanagementspecialist zijn bestaande partnerships met onder meer AWS, Google Cloud, Snowflake en Tableau uitbreiden. Daarnaast zal het opgehaalde geld ook worden gebruikt voor het aantrekken van medewerkers.