2min

Google Cloud heeft onlangs de beheerde, PostgreSQL-compatibele databasedienst AlloyDB geïntroduceerd. De open-source databasedienst is vooral geschikt voor de belangrijkste workloads van bedrijven en voorzien van diverse analytics- en AI-mogelijkheden.

Met de introductie van de beheerde open-source databasedienst wil Google Cloud de concurrentie aangaan met vergelijkbare diensten van Oracle en AWS. Volgens de public cloudgigant zoeken bedrijven steeds meer naar cloudgebaseerde open-source databasediensten voor het vervangen van hun legacy tools. Vooral voor het vermijden van vendor lock-in en de soms ‘onvriendelijke’ licentievoorwaarden voor tooling.

Bij het gebruik van deze open-source databasesystemen kan het draaien van belangrijke workloads nog best lastig zijn, zeker als het gaat om prestaties en het beheren van de beschikbaarheid van applicaties. Hiervoor is AlloyDB geïntroduceerd, zo geeft de techgigant aan.

Onder de motorkap

De beheerde datadienst combineert diensten van Google Cloud met het PostgreSQL-ecosysteem, onder meer door een volledige compabiliteit met PostgreSQL 14. Hierdoor kunnen bedrijven makkelijker bestaande PostgreSQL-applicaties migreren zonder codeveranderingen.

Onder de motorkap is de beheerde databasedienst gebouwd bovenop het open-source PostgreSQL databasemanagementsysteem. De dienst wordt ondersteund door de diverse computing- en storagediensten Google Cloud. Ook integreert de dienst met de diverse analytics- en AI-diensten die Google Cloud levert.

Daarnaast wordt de databasedienst ondersteund door een intelligente database-geoptimaliseerde storagedienst. Deze storagedienst biedt voorspelbare prestaties en maakt het mogelijk het databeheer zonder problemen op te schalen. Daarnaast wordt AlloyDB versneld met ingebouwde AI, machine learning en analytics. Automatische tiering van data wordt ondersteund. Dit is vooral handig voor zeer belangrijke workloads met minimale beheercapaciteit en grootschalige ‘lift and shift’ van data naar de cloud.

Prestaties

Volgens de public cloudgigant levert AlloyDB zeer hoge prestaties in vergelijking met database-oplossingen van concurrenten. Zo zou de nu gelanceerde beheerde databasedienst tot honderd keer snellere analytische verzoeken leveren dan een standaard PostgreSQL-database-omgeving. Dit met behulp van een zogenoemde ‘vectorized columnar accelerator’ voor het opslaan van data-in-memory in een geoptimaliseerd kolomformaat. Dit is vooral handig voor toepassingen als business intelligence, rapportage en transactionele of analytische workloads.

Daarnaast is de nu gelanceerde databasedienst tot vier keer sneller voor transactionele workloads dan standaard PostgreSQL-databases, waaronder AWS Aurora. Dit komt onder meer door verschillende caching-lagen die automatisch worden ingeschaald op basis van workloadpatronen.

Verder garandeert AlloyDB een SLA van 99,9 procent voor onderhoud. Hierdoor hebben gebruikers altijd beschikking tot een volledig werkende en beschikbare databaseomgeving voor hun meest kritische workloads. Ook wordt database patching, backupping, schalen en replicatie geheel automatisch, gebaseerd op algoritmes, afgehandeld. Dit wordt door AlloyDB’s autopilot-systeem verzorgd.

AlloyDB is nu in preview beschikbaar. Algemene beschikbaarheid wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht.

Tip: Google Cloud richt zich op data met BigLake en Spanner