2min

Google Cloud heeft zijn beheerde databasedienst AlloyDB for PostgreSQL algemeen beschikbaar gemaakt. Bedrijven kunnen hiermee makkelijker workloads in open-source cloudgebaseerde databaseomgevingen gebruiken in plaats van traditionele on-premises databases.

AlloyDB is volgens Google Cloud vooral geschikt voor bedrijven die hun meest vragende databaseworkloads willen moderniseren. De volledig beheerde databasedienst was eerder dit jaar al in preview geïntroduceerd.

De databasedienst is gebouwd op basis van het open-source databasemanagementsysteem PostgreSQL. Hierdoor kunnen gebruikers makkelijker bestaande PostgreSQL applicaties migreren zonder veranderingen aan de onderliggende code.

Bovenop de PostgreSQL-functionaliteit beschikt de beheerde databasedienst over extra functionaliteit. Denk daarbij aan door AI ondersteunde beheermogelijkheden en een complete integratie met de AI- en data analyticsdiensten van Google Cloud.

Nieuwe functionaliteit

Sinds de preview heeft de cloudgigant functionaliteit toegevoegd. AlloyDB beschikt nu over security features als voor klanten beheerde encryptiesleutels en VPC Service Controls. Daarnaast zijn de configuratieopties uitgebreid met een nieuwe two-vCPU/16 GB RAM machine type.

Andere nieuwe features zijn ondersteuning voor meer PostgreSQL-extensies als pgRouting, PLV8 en armcheck. Recent is nog ondersteuning voor migraties van PostgreSQL naar AlloyDB binnen de Database Migration Service van de cloudgigant in preview geïntroduceerd. Verder is AlloyDB geïntegreerd met de clouddienst Datastream. Deze laatste dienst maakt data capture en replicatie mogelijk voor BigQuery.

Verder beschikt AlloyDB nu over autopilot-systemen voor automatische provisioning van storage en ‘adaptive auto-vacuuming’. Dit moet het beheer van de cloudgebaseerde beheerde database-omgeving vergemakkelijken.

Storagedienst

De databasedienst draait op een intelligente storage-omgeving, speciaal voor databases ontwikkeld. De storage-omgeving maakt het mogelijk AlloyDB zonder problemen op- en af te schalen en voorspelbare prestaties te leveren.

De storage-omgeving beschikt daarnaast over ingebouwde AI en machine learning, acceleratiemogelijkheden voor analytics en geautomatiseerde tiering van data. Dit maakt volgens Google Cloud de beheerde databasedienst ideaal voor hoogwaardige workloads en minimale beheerbemoeienis.

Snellere prestaties

AlloyDB biedt volgens Google Cloud tot vier keer snellere verwerkingen dan standaard PostgreSQL-databases voor transactionele workloads. De verwerkingssnelheid zou zelfs tot 100 keer zo snel zijn voor analytische zoekvragen. Ook zou de beheerde database-omgeving voor transactionele workloads sneller zijn dan die van concurrent AWS.

Verder biedt AlloyDB voor gebruikers een SLA van 99,99 procent en regionale beschikbaarheid. Eventuele problemen die zich met de beheerde database-omgeving zouden voordoen, worden binnen 60 seconden ontdekt, onafhankelijk van de grootte van de betreffende database en de hoeveelheid workloads.

Tot 31 december wordt het tarief van de preview gehandhaafd. Vanaf 2023 gaan de reguliere tarieven voor deze beheerde databasedienst gelden.

Tip: Google Cloud introduceert PostgreSQL-database AlloyDB