MariaDB en Qlik gaan samen oplossingen bieden voor het migreren van data uit oudere database-omgevingen naar de modernere database-producten van MariaDB.

De samenwerking is gericht op het overbrengen van data uit legacy databaseomgevingen. Deze data zijn onder te brengen in MariaDB Enterprise Server, de gedistribueerde SQL-database MariaDB Xpand of de MariaDB SkySQL cloudgebaseerde databasedienst.

Volgens MariaDB is zijn database-omgeving in staat de werkzaamheden van de legacy databases uit te voeren tegen een fractie van de kosten. De samenwerking met Qlik is vooral gericht op het bieden van continuous integration en replicatie van gesynchroniseerde data tussen on-premises, hybride en cloudomgevingen.

Gecombineerde technologie

MariaDB biedt voor de samenwerking een commerciële versie van de open source MariaDB database-omgeving en andere database-oplossingen. Qlik levert binnen de samenwerking technologie voor data-integratie, zoals change data capture. Hierbij worden de veranderingen in de data gecheckt en gerepliceerd van een target dataset in near realtime. Andere gebruikte Qlik-technologie: analytics data pipelines en data lineage/catalogisering voor het snel leveren van analytische data.

Voordelen samenwerking

Beide leveranciers geven aan dat klanten met de gezamenlijke technologie makkelijker direct toepasbare applicaties kunnen bouwen en in realtime de prestaties van deze applicaties kunnen monitoren.  

Daarnaast besparen klanten die data analytics willen gebruiken kosten. Dit door het elimineren van de oude databaselicenties. Ook kunnen zij op deze manier makkelijker datareplicaties inzetten voor compliance-redenen of voor een hogere beschikbaarheid tijdens migratieprocessen.

Tip: MariaDB lanceert beheerd open source databaseplatform voor transactionele data-analyse