Google BigQuery centraliseert tools voor data-engineers en integreert met Vertex AI

Google BigQuery centraliseert tools voor data-engineers en integreert met Vertex AI

Google brengt updates uit voor het dataplatform BigQuery. Net als in de andere aankondigingen van Google, vormt AI opnieuw de rode draad. Er wordt verder uitgepakt met een nieuw, gecentraliseerd design.

BigQuery zal worden uitgerust met AI. Dat kondigt Google aan tijdens de Cloud Next-conferentie. Het gaat voornamelijk om beloftes die momenteel in preview uit te testen zijn en waarbij de datum voor algemene beschikbaarheid onbekend blijft.

Dit brengt Duet AI naar het datawarehouse. Het gaat om een generatieve AI-tool die ontwikkeld werd door de zoekgigant en maakt dat gebruikers vragen in natuurlijke taal kunnen stellen.

BigQuery Studio

BigQuery zal een nieuw uiterlijk krijgen met de komst van BigQuery Studio. Dit centraliseert de oplossingen die ingezet worden voor data-engineering, -analytics en voorspellende analyses. Dat moet een einde maken aan het voortdurend moeten wisselen tussen tools om werk gedaan te krijgen.

Integratie met Vertex AI foundation modellen

Daarnaast integreert BigQuery ML, de tool om machine learning-modellen te ontwikkelen in het beheerde datawarehouse, met Vertex AI. Dat geeft data-engineers en AI-ontwikkelaars toegang tot foundation modellen zoals PaLM 2.

Lees ook: Onderzoek: ‘Foundation models voldoen grotendeels nog niet aan AI Act’

Modellen verfijnen kan tot slot door de nieuwe mogelijkheden van vector- en semantisch-zoeken. Dat helpt bij het vinden van ongestructureerde data zoals tekst en afbeeldingen.