2min Devices

KPN test LTE-M voor IoT-toepassingen

KPN test LTE-M voor IoT-toepassingen

Ondanks het feit dat men het al jaren over IoT heeft, is het toch nog altijd een vrij jonge technologie, waarvoor de nodige standaarden beschikbaar zijn. KPN heeft de afgelopen periode, naar eigen zeggen als eerste operator in Europa, succesvol een test afgerond van LTE-M, een protocol dat naast het eveneens recent door KPN geïntroduceerde LoRa in de markt gezet zal worden. Het bedrijf werd bij de test bijgestaan door netwerkleverancier Ericsson en chipsetfabrikant Qualcomm.

De ‘M’ in LTE-M staat voor Machine Type Communication. Uit de naam wordt daarnaast tevens duidelijk dat deze IoT-technologie gebruikmaakt van het bestaande 4G LTE-netwerk van de telecomaanbieder. Daarmee kun je het dus het best zien als de opvolger van bestaande M2M (Machine-Machine)-toepassingen die op dit moment nog geen gebruikmaken van 4G, maar nog van 2G of 3G. Als het gaat om gebruiksscenario’s, kun je denken aan slimme meters, mobiele betaalautomaten, maar bijvoorbeeld ook fleet management, waarbij zaken zoals rijgedrag en andere diagnostische informatie op afstand uitgelezen kunnen worden bij auto’s van de zaak. Dat laatste is waarschijnlijk niet geheel toevallig een gebied waar KPN al enkele jaren druk mee bezig is.

LTE-M maakt evenals het eerder genoemde LoRa gebruik van relatief lage frequenties (met als gevolg een relatief groot bereik) in de 800MHz-band, maar de twee technologieën zullen niet in elkaars vaarwater zitten. KPN krijgt op deze manier dus meerdere ‘IoT-netwerken’. Het voordeel van LTE-M ten opzichte van LoRa, is dat er twee keer zoveel bandbreedte beschikbaar is om data te versturen. Waar dit bij LoRa beperkt is tot maximaal 50 Kbps, kun je met LTE-M tussen de 50 Kbps en 1 Mbps aan data versturen. De krachtiger technologie van LTE-M komt zoals te verwachten wel met een keerzijde. De accuduur van apparaten die er gebruik van maken is fors lager: maximaal zo’n 15 jaar voor LoRa, maximaal enkele jaren voor LTE-M.

KPN heeft als doel om haar 4G eind 2017 helemaal klaar te hebben voor ondersteuning van LTE-M.