Nederland is het eerste land ter wereld met een landelijk dekkend Internet of Things-netwerk. KPN kondigde vandaag aan dat zijn nieuwe LoRa-netwerk in heel het land beschikbaar is. De uitrol van het netwerk begon in november 2015 in Rotterdam en Den Haag en is nu dus afgerond.

LoRa staat voor Long Range Low Power en is geoptimaliseerd voor de uitwisseling van kleine hoeveelheden data. Daarmee is het dus niet geschikt voor bijvoorbeeld smartphones. LoRa dient verder als aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken.

Het was mogelijk om binnen de korte periode van acht maanden het netwerk uit te rollen, doordat de antennes gebruikmaken van een lage frequentie. Dat signaal reikt erg ver, dus waren er relatief weinig antennes nodig om een landelijk dekkend netwerk te maken. Toch is het niet helemaal af: de komende maanden worden meer antennes toegevoegd voor een betere dekking en komt er een lokalisatiefunctie beschikbaar.

KPN schrijft verder dat er al 1,5 miljoen apparaten op het netwerk aangesloten zijn. De toepassingen zijn erg breed. Zo worden op luchthaven Schiphol tests uitgevoerd in bijvoorbeeld de afhandeling van bagage en gebruikt men het op Utrecht Centraal om wissels op het spoor te monitoren.

Nu zijn er dus nog vooral toepassingen voor het bedrijfsleven, maar KPN heeft de verwachting dat er ook steeds meer consumentenapparaten aangesloten zullen worden. Thuisnetwerken worden in elk geval al steeds uitgebreider, met allerlei apparaten die gebruik maken van een internetverbinding.