Huawei heeft nieuwe modellen in de Mate-serie gepresenteerd. Het gaat om de Mate 10 Pro en Mate 10 lite. Wat opvalt aan het belangrijkste model, de Mate 10 Pro, is de focus op kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Hierdoor moet de smartphone begrijpen hoe de gebruiker verbonden is met de wereld en hoe hij de wereld ervaart.

Om de AI te realiseren maakt de Huawei Mate 10 Pro gebruik van Huawei’s eigen Kirin 970 processor. Deze chip beschikt over een specifieke Neural Network Processing Unit en gebruikt een TSMC 10nm-processor, een octa-core ARM Cortex-CPI en een Mali G72 12-core GPU. Gebruikers moeten door de AI een snellere en persoonlijkere mobiele ervaring krijgen. Een nieuwe dubbele beeldsignaalprocessor (ISP) zorgt voor slimme fotografie gebaseerd op AI. Het werkgeheugen komt uit op 6GB en het opslaggeheugen op 128GB.

Andere specificaties

Ook valt de voorkant van de Huawei Mate 10 Pro op. Zo is de kant bijna volledig bedekt met glas, iets wat we vaker zien bij vlaggenschepen. De bedekking is wel iets minder dan bij de aankomende iPhone X, maar nog steeds fors. Deze voorkant beschikt over een 3D Glass Body, Huawei FullView Display en technologie met HDR10-ondersteuning. Zo wil Huawei intense, levendige en heldere kleuren realiseren. Het 6-inch scherm kent een resolutie van 2160 bij 1080 pixels.

Het Chinese merk voorziet de smartphone van een 4000 mAh accu met TUV-veiligheidscertificaat, snellaadfunctie en AI-gebaseerd batterijbeheer. Aan de achterzijde is een dubbele camera: eentje van 12 megapixel en eentje van 20 megapixel. De selfiecamera is er één van acht megapixel. Ook hier weer AI aanwezig: scèneherkenning in real-time. De eigen softwarelaag EMUI 8.0 moet Android 8.0 gebruiksvriendelijker maken.

Huawei Mate 10 lite

De andere variant, de Mate 10 Lite, kenmerkt zich door een 16nm 8-core Kirin 659-chipset met een maximale processorsnelheid van 2.36 GHz. Een werkgeheugen van 4GB en een opslagruimte van 64GB zijn andere specificaties. De telefoon draait op Android 7 Nougat met EMUI 5.1. Aan de voorkant vinden we een 13 en 2 megapixel camera, aan de achterkant een 16 en 2 megapixel camera. Verder beschikt deze uitvoering over een 5,9-inch scherm.

Beschikbaarheid

De Huawei Mate 10 Pro zal vanaf 23 november beschikbaar zijn in de kleuren grijs, mocca en blauw tegen een adviesprijs van 799 euro. Huawei lanceert de Mate 10 lite op 8 november. Deze smartphone kost 349 euro en is beschikbaar in zwart, goud en blauw.

Lees meer