HP heeft tijdens de Adobe Max conferentie de ZBook x2 aangekondigd, die volgens het bedrijf zelf de krachtigste detachable pc ter wereld is. Met het product wil HP meer mobiliteit en prestaties leveren aan designers, kunstenaars en andere grafische professionals die Adobe Creative Cloud en andere professionele applicaties gebruiken.

Eén van de kenmerken die de 2-in-1 workstation geschikt voor de professionals maakt, is tot 4.2 GHz aan Intel Turbo Boost. Door quad-core Intel Core-processors zal er dubbel zoveel geheugen zijn als bij welke andere hybride pc dan ook, aldus HP. De 32 GB aan werkgeheugen moet goede response onder zware werkomstandigheden leveren. HP haalt zelf het voorbeeld aan van meerlaags werken in PhotoShop.

Er wordt gekozen voor Nvidia Quadro Graphics, naar eigen zeggen 73 procent betere grafische prestaties in vergelijking met de Surface Pro. Met een dual-fan active cooling-systeem wordt warmte afgevoerd van de grafische kaart en de processor. Ook voegt HP aanpasbare sneltoetsen toe, in totaal 18. De ontwerpers moeten hierdoor tijd besparen.

Verdere specificaties

Om wat extra mobiliteit te realiseren kent de ZBook x2 een batterijduur tot tien uur. De snellaadtechnologie moet 50 procent batterij toevoegen in 30 minuten. De twee terabyte lokale PCle-opslag zal verdere gebruiksgemak realiseren. Onder meer voor professionele fotografen voegt HP een SD-kaartingang toe.

HP kiest voof een 14-inch multi-touch scherm met een optioneel 10-bit 1-miljard kleuren HP DreamColor scherm. Er moet goede kwaliteit zijn bij alle lichtomstandigheden. Vanaf de HP ZBook Dock met Thunderbolt 3 kan de detachable twee 4K-schermen draaien. Door middel van de dock of Thunderbolt3-poorten is het mogelijk om zware bestanden snel van camera’s, externe opslag, smartphones en andere apparaten te verplaatsen.

In de tablet-modus weegt de ZBook x2 1,6 kg en is de workstation 14,6 mm dun. Voor de laptop-modus geldt een gewicht van 2,2 kg en een dikte van 20,2 mm. De ZBook x2 verschijnt in december op de markt voor een adviesprijs van 1949 euro. Dat is een bedrag zonder btw.