• Nieuwste loot completeert Imation-productlijn voor alle DVD-standaarden
• DVD-RW combineert grote opslagcapaciteit met herschrijfbaarheid

De jongste telg van de Imation DVD-familie is de herschrijfbare DVD-RW. In een onderzoek uit oktober 2001, voorziet marktanalist IDC dat in het tweede kwartaal van 2002 de verkoop van DVD-R- en DVD-RW-spelers die van DVD-Ram zal overstijgen. Imation speelt op deze vraag in met uitbreiding van de Imation-DVD-productlijn met de DVD-RW. Dankzij deze toevoeging ondersteunt Imation nu iedere DVD-standaard en kunnen gebruikers voor al hun DVD-spelers bij Imation terecht.

De nieuwe Imation DVD-RW-disks zijn met onmiddellijke ingang verkrijgbaar bij de erkende verkooppunten voor een adviesprijs van € 11,60 per stuk (exclusief BTW). De DVD-RW-disks zijn per vijf stuks verpakt.

Imation’s be- en herschrijfbare DVD-disks bieden een voordelige oplossing
voor opslag, montage, distributie en het afspelen van persoonlijke- en
zakelijke videoproducties en voor het maken van reservekopieën van
computerbestanden. Imation DVD´s hebben een opslagcapaciteit gelijk aan zeven CDR´s of CDRW’S en bieden daarmee de mogelijkheid om duizenden digitale foto’s of ongeveer twee uur digitale video op te slaan. DVD is daardoor uiterst geschikt om een combinatie van muziek, video en (grote) documenten op te slaan.

"Be- en herschrijfbare DVD´s vormen een snel groeiend segment in de
optische-dragersmarkt", zegt Wolfgang Schlichting, Research Manager,
Removable Storage IDC. "De DVD-technologie groeit in populariteit voor het archiveren van thuisvideo’s van digitale camcorders, voor het opnemen van televisie-uitzendingen, het kopiëren van de harde schijf en het verzenden van professionele video’s en tijdens het werken aan multimedia projecten."

Hoewel het fenomeen DVD snel terrein wint, steunen
consumentenelektronica-fabrikanten verschillende standaarden. Elk formaat heeft zijn eigen specificaties en stelt zijn eigen eisen aan spelers.
Daarnaast zijn niet alle formaten geschikt voor hetzelfde doel: de een is
geschikt voor zowel video als documenten, de ander juist alleen voor
documenten of alleen video.

DVD-RW
Met het DVD-RW-formaat kunnen gebruikers meer dan duizend keer gegevens wissen en opnieuw opnemen. De DVD-RW, officieel bekend als DVD Re-Recordable, kan worden gezien als een herschrijfbare versie van het eenmaal beschrijfbare DVD-R formaat. De DVD-RW biedt een opslagcapaciteit van 4,7 GB: ideaal voor lange-termijn archivering of een combinatie van video, audio en data-toepassingen. De DVDRW kan afgespeeld worden in bestaande DVD-videospelers en DVD-ROM-drives.

De toenemende vraag naar DVD-disks is voornamelijk te danken aan de
populariteit van digitale video en digitale fotografie onder consumenten en
de bijbehorende vraag naar opslagcapaciteit voor deze toepassingen. Met een opslagcapaciteit van 9,4 GB, is Imation DVD vooral geschikt voor
videotoepassingen en het maken van reservekopieën van grote hoeveelheden gegevens. Imation biedt, naast de nieuwe DVD-RW media, al een variëteit aan optische DVD-opslagmedia aan. Het verschil tussen de twee typen RW-media is te herkennen aan het ‘+’ of ‘-‘ -teken op het etiket en wordt alleen duidelijk als men deze opslagtechnologieën en hun gebruiksdoel beter bestudeert, hoewel de grenzen dan nog niet helemaal duidelijk zijn. Ondanks dat, voorzien deskundigen een grote potentie voor herschrijfbare DVD-opslagmedia.

DVD+RW
Imations DVD+RW disks zijn geschikt voor de opslag van data en video voor PC en spelletjes. Elke disk kan 4,7 gigabyte aan gegevens opslaan, wat neerkomt op meer dan twee uur MPEG2 DVD video-formaat van uitstekende beeldkwaliteit. Ook geschikt voor de opslag van formaatcombinaties, dus zowel voor digitale video- en audiobestanden. Evenals CD-RW’s, kunnen DVD+RW’s meer dan duizend keer worden herschreven.

DVD+R
Een DVD+R diskje kan, evenals DVD-R, eenmaal worden beschreven en biedt een opslagcapaciteit van 4,7 GB (wat overeenkomt met duizenden foto’s of twee uur digitale video’s). De DVD+R diskjes van Imation zijn geschikt voor 2,4 maal de standaard DVD-opnamesnelheid, oftewel 3,32 MB per seconde, dan wel 22 maal die van een eenmalig opneembare CD-R. Dit is het DVD-formaat met de hoogste opnamesnelheid. Imation DVD+R is ideaal voor iedereen die werkt met data-intensieve toepassingen die hoge prestaties vereisen.

DVD-R
Ook het DVD-R formaat is eenmaal te beschrijven en biedt een
opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte. DeDVD-R is uiterst geschikt voor de opslag van een combinatie van muziek, video en gegevens, het verzenden van video of grote bestanden, opslag van internet-bestanden en het massale archivering. Deze disks zijn ook geschikt voor de productie van zogeheten premastering disks en voor zowel het opnemen, het archiveren als het afspelen van grote hoeveelheden gegevens. Informatie op een DVD-R is permanent opgeslagen en kan niet worden gewijzigd of worden verwijderd.

DVD-RAM
Imations DVD-RAM-disks bieden een complete oplossing voor data-intensieve toepassingen die hoge eisen stellen aan de prestatie. Alle opgeslagen gegevens op een DVD-RAM media zijn net zo toegankelijk als op een harde schijf, met de mogelijkheid tot het verslepen van bestanden en ze kunnen tot 100.000 keer worden overschreven. Imations DVD-RAM disks zijn verkrijgbaar in 2,6 GB en 4,7 GB eenzijdige verwijderbare disks (type II) en 5,2 GB en 9,4 GB tweezijden niet-verwijderbare disks (type I). Deze oplossing is uiterst geschikt voor jukebox-systemen, het archiveren van gegevens, het maken van reservekopieën en professionele of persoonlijke multimedia- en videobewerking.