1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat vorige week al Maxtor de garantieperiode op haar harde schijven verkorte van drie naar nog maar een jaar hebben nu Seagate en Western Digital het voorbeeld gevolgd. Beiden bieden vanaf 1 oktober aanstaande ook nog maar één jaar garantie op de harde schijven uit hun goedkopere productseries.

Alleen de duurdere modellen worden voorlopig nog niet teruggezet naar een garantieperiode van een jaar. Bij Maxtor zijn dat de schijven de schijven boven de 200 gigabyte, bij Western Digital de schijven uit een range die wordt bestempeld als "Special Edition". Bij Seagate worden alle IDE-schijven verkort in garantieperiode en blijven alleen de zakelijke producten zoals de SCSI-schijven uit de Cheetah-range buiten schot.

Het is misschien nieuws waar snel overheen gekeken wordt maar het verkorten van de garantieperiode kan toch wel grote betekenis krijgen. Het Europese recht gaat uit van een garantieperiode van twee jaar. Nu de producenten hun garantieperiode terugzetten naar een jaar moet de consument in het geval van problemen zijn gelijk proberen te halen via de handelaar die de harde schijf heeft verkort.

En daar kan een probleem liggen. Wie zijn schijf bij de dozenschuiver op de hoek heeft gekocht kan flink in de problemen komen wanneer die lieve meneer op de fles gaat. Een eventuele garantie kan de consument dan op zijn buik schrijven.