2min

Slecht nieuws voor de consument die overweegt een harde schijf aan te schaffen. Hoewel de productiecapaciteit wereldwijd vrijwel geheel hersteld is, zijn harde schijven nog onveranderd hoog geprijsd. Sommige modellen zijn tot wel 70 procent in prijs gestegen. De fabrikanten draaien op het moment recordwinsten, als gevolg van de prijsstijging.

Ruim een half jaar geleden werden Thailand en andere delen van Azië getroffen door diverse overstromingen. Daardoor kwamen zowel fabrikanten van harde schijven als technologiebedrijven in de problemen. De fabriek van Western Digital kwam onder water te staan, waardoor de fabrikant zeven weken geen harde schijven kon produceren. Ook toeleveranciers van componenten raakten snel door hun voorraden heen.

De totale wereldwijde productie van harde schijven daalde met 25 procent. Het directe gevolg was een forse prijsstijging. De prijzen van sommige modellen stegen in korte tijd met tientallen procenten. In enkele gevallen steeg de prijs met een factor twee of drie.

Nu zijn we meer dan een half jaar verder en heeft de productie zich kunnen herstellen. Desondanks zijn de prijzen nog steeds ongekend hoog. Volgens InfoWorld is dat te wijten aan de langetermijncontracten die de fabrikanten hebben afgesloten met hun zakelijke klanten. Daarin hebben ze afspraken opgenomen over het aantal harde schijven dat ze dienen te leveren, de aanlevertijd en het prijsniveau. Alles wat overblijft is bestemd voor de consument.

Doordat de afspraken in de contracten eerst nagekomen moeten worden en de consumentenmarkt op de tweede plaats komt, zijn de prijzen van harde schijven niet gedaald. Een tweede factor die de aanhoudende prijsstijging verklaart, is de hoge vraag naar harde schijven door de consument. Een hogere vraag en een beperkt aanbod resulteert onherroepelijk in een prijsstijging, de regel van vraag en aanbod.

Of en wanneer de prijzen zullen dalen, is onbekend.