1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft en het Britse telecombedrijf Orange onderzoeken in hoeverre hackers eigen software of virussen sturen naar mobiele telefoons die draaien op het Smartphone 2002 operating systeem van Microsoft. Het gaat om de zogenoemde SPV-smartphone van Orange. De SPV is het enige draadloze apparaat op de markt dat draait op de software van de Amerikaanse softwarereus.

De mogelijkheid dat de software of virussen zich verspreiden via telefoonnetwerken is een van de grootste schrikbeelden van telecomfirma’s. Mobiele netwerken werden vatbaar voor zulke aanvallen vanaf het moment dat telecombedrijven begonnen met de verkoop van telefoons waarmee software, spelletjes, belmelodietjes en zakelijke hulpmiddelen te downloaden zijn.

Volgens het Amerikaanse ZDNet News zullen de meeste SPV-gebruikers niet weten of ze de malafide code op hun mobieltje hebben of niet. Om het door hackers gestuurde programma te kunnen laten draaien zullen ze het telefoontje wel eerst moeten ‘unlocken’, wat vrij ingewikkeld proces is.

Niettemin is het Security Response Center van Microsoft bezig de zaak te onderzoeken. Het softwarebedrijf wil evenwel niets inhoudelijks melden over de voortgang. Ook Orange zou bij het onderzoek betrokken zijn. Volgens het telecombedrijf zijn er nog geen meldingen van beschadigde telefoons binnengekomen.