min

Tags in dit artikel

, , ,

De Europese Commissie heeft donderdag verklaard dat softwaregigant Microsoft heeft ingestemd met enkele radicale veranderingen in z’n .NET Passport-identificatiesysteem. Microsoft zou hiermee tegemoet komen aan de bezwaren die zouden kunnen kleven aan dergelijke online voorzieningen. Het .NET Passport-systeem van Microsoft slaat persoonlijke gegevens van internetgebruikers op, zoals wachtwoorden en creditcardinformatie. Ook onthoudt het systeem welke webdiensten de gebruiker heeft bezocht en welke andere Microsoft-programma’s hij of zij gebruikt.

Een werkgroep van experts uit de vijftien EU-landen heeft een akkoord bereikt met het softwarebedrijf. "Microsoft heeft ingestemd met een aantal maatregelen die de in het systeem opgeslagen gegevens beschermen, wat neerkomt op enkele substantiële veranderingen aan het bestaande .NET Passport-systeem", aldus de Commissie in een verklaring. Volgens Commissie-woordvoerder Jonathan Todd is het onwaarschijnlijk dat Passport niet voldoet aan de regelgeving met betrekking tot de bescherming van persoonlijke gegevens, zoals deze geldt in de vijftien lidstaten. "Er is waarschijnlijk geen enkele reden om het bedrijf sancties op te leggen", aldus Todd.

Eén van de belangrijkste aanpassingen in het systeem van Microsoft had betrekking op de informatiestroom. Internetters kunnen bij het herziene systeem beter aangeven hoe ze willen dat hun gegevens worden gebruikt. Bovendien krijgen ze hier meer inzicht in. Momenteel speelt Microsoft sommige gegevens door aan bevriende bedrijven. Ondanks de toezegging van Microsoft acht een EU-werkgroep van toezichthouders het wenselijk om .NET Passport en het vergelijkbare systeem van de Liberty Alliance in de gaten te houden. De Liberty Alliance is een online identificatieproject van diverse bedrijven.