2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft is bezig met de aanmaak van een nieuwe soort technologie om digitale identiteitsgegevens te beheren. De gegevens zouden op de harde schijf worden opgeslagen, en niet langer op een centrale Passport-server.

Momenteel draait de technologie onder de naam ‘info-cards’. Het grootste doel van deze technologie is om de Windows-gebruiker zijn veiligheidsgevoel te verhogen tijden het surfen of online-shoppen.
Microsoft wil de gebruiker opnieuw volledige controle over zijn persoonlijke gegevens geven.

De andere identiteitstechnologie van Microsoft, Passport, verzamelt alle gegevens op een centrale server. In deze nieuwe technologie worden de gegevens op de harde schijf bewaard.
Het blijft echter nog een geheim of de info-cards een plaatsje krijgt in de nieuwe versie van Internet Explorer, waarvan de bétaversie deze zomer uitkomt.

Tegenwoordig is de diefstal van persoonlijke gegevens een nieuwe plaag aan het worden op internet. Jaarlijks kost deze vorm van criminaliteit bedrijven en consumenten ongeveer 50 miljard dollar.

John Pescator, vice-president voor internetveiligheid bij Gartner denkt niet al te positief over de nieuwe identiteitstechnologie.
Volgens hem is het oud nieuws. Hij vindt het eerder een terugkeer dan een vooruitgang van de digitale portefeuille, de vroegere Microsoft Wallet.

Microsoft Wallet werd geïntroduceerd in Internet Explorer 4.0 en bewaarde persoonlijke gegevens zoals naam, adres en kredietkaartnummer op de lokale harde schijf. Tijdens het surfen en online shoppen konden deze gegevens worden opgevraagd. Dit Wallet-concept werd geen succes en ging volledig op in het Microsoft-Passport.

Maar Passport kon evenmin aan vele verwachtingen voldoen. In januari stopte veilingsite eBay met het ondersteunen van Passport. Hierdoor zag Microsoft één van haar belangrijkste Passport-gebruikers verdwijnen.
Geen wonder dus dat ze weer met iets "nieuws" op de markt willen komen.