1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft werkt momenteel aan 64-bit versies van Windows XP en Windows Server 2003 voor de AMD Athlon 64 en Opteron processors. De AMD Athlon 64 zal toegepast worden in desktops en notebooks, de AMD Opteron in servers en workstations. De eerste bètaversies van deze 64-bit Windows-varianten worden later dit jaar verwacht.

Met de nieuwe AMD-processors en de 64-bit versies van Windows XP en Windows Server 2003 kunnen zowel 32-bit als 64-bit toepassingen ‘native’ gedraaid worden. Dit houdt in dat er geen emulatie plaatsvindt van een 32-bit processorarchitectuur op een 64-bit platform, waardoor de hoogst mogelijke prestaties behaald kunnen worden. Klanten kunnen hierdoor migreren naar dit nieuwe platform en overgaan op 64-bit versies van toepassingen, zodra deze beschikbaar komen, met behoud van de investeringen.

De 64-bit versies van Windows XP en Windows Server 2003 voor de Athlon 64 en Opteron processors zijn bedoeld voor toepassingen op high-end servers en workstations. Verwacht wordt dat de 64-bit verwerking de efficiency van vele computertaken zal verhogen, waaronder technische en wetenschappelijke projecten, financiële diensten, online transactieverwerking, data warehousing, digital content creation (DCC), videobewerking, high-end games en computer-aided design (CAD). Microsoft heeft in het vierde kwartaal van 2002 een ontwikkelversie van 64-bit Windows met ontwikkeltools voor AMD 64-bit processors beschikbaar gesteld aan partners.