1 min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD introduceert vandaag de Opteron-chip, waarmee het chipbedrijf een ferme stap zet op de markt voor grotere servers. De Opteron is een voor servers ontworpen versie van AMD’s 64-bit-processorlijn, die onder de codenaam Hammer is ontwikkeld. De prestaties van de chip worden versterkt door onder meer Hyper Transport, een technologie voor het verbinden van processors en een geïntegreerde geheugencontroller waarmee de gegevensstroom tussen geheugen en processor versneld wordt. Testen geven aan dat de Opteron een sterke concurrent is voor de Xeon-serverlijn van Intel.

De Opteron kan zowel 32-bits als 64-bits software aan, hoewel de 32-bits versies wel enigszins aangepast moeten worden. Intel daarentegen heeft twee chiplijnen voor servers: de Xeon voor 32-bits software en de Itanium 2 voor 64-bits programmatuur. Die laatste heeft als nadeel dat bestaande programmatuur geheel herschreven moet worden. Daardoor is de Opteron goedkoper en eenvoudiger in het gebruik dan de Itanium 2.

Een groot aantal serverfabrikanten heeft al aangekondigd de Opteron te zullen gebruiken. De eerste Opteron heeft een kloksnelheid van 1,8 GHz.