1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De vier studenten die afgelopen maand werden aangeklaagd door de Amerikaanse muziekorganisatie RIAA wegens het beheren van private computernetwerken waar digitale muziek illegaal geruild wordt, hebben de zaak weten te schikken. Hoewel de studenten weigeren schuld te bekennen, hebben ze er wel mee ingestemd de uitwisseling van auteursrechtelijk materiaal te stoppen.

De vier studenten hebben elk individueel een schikking weten te bereiken met de Recording Industry Association of America. De overeengekomen schadevergoeding is stukken lager dan de RIAA in eerste instantie had geeist. Princeton student, Daniel Peng, en student Joseph Nievelt van de Michigan Technological University hebben beide toegezegd 15.000 dollar schadevergoeding te zullen betalen. De twee studenten van het Rensselaer Polytechnic Institute, Jesse Jordan en Aaron Sherman, betalen een boete van respectievelijk 12.000 dollar en 17.500 dollar.

Volgens de RIAA boden de vier studenten via netwerken die alleen openstaan voor studenten gezamenlijk bijna 2,5 miljoen bestanden aan, waarvan de grootste één miljoen bestanden voor zijn rekening nam. In de aanklacht eiste de RIAA een schadevergoeding van 150.000 dollar per overtreding van de auteurswet. De RIAA ziet de aanklacht tegen de studenten als succesje in de strijd tegen online muziekpiraterij. Volgens de organisatie zijn er na de aanklacht tegen de vier studenten minstens 18 studentennetwerken uit de lucht gehaald.