min

Tags in dit artikel

, ,

De verkoop van ‘wafers’, siliciumschijven waaruit computerchips worden gesneden, is vorig jaar met 5,2 procent gestegen tot 5,7 miljard dollar. In 2002 was de omzet nog met 31 procent gekrompen. Dat meldt onderzoeksbureau Gartner. Gemeten naar oppervlakte schoot de vraag afgelopen jaar met 19 procent omhoog tot bijna 4800 miljoen vierkante inch. Ook in dat opzicht was in het voorgaande jaar sprake van een sterke daling.

De grootste leverancier van wafers was afgelopen jaar Shin-Etsu Handotai, met een marktaandeel van 28,9 procent. Sumco, de vorig jaar opgerichte joint venture van Sumimoto en Mitsubishi, bereikte de tweede positie met een aandeel van 23,3 procent. Wacker Siltronic zag zijn aandeel dalen van 16,4 naar 15,4 procent, goed voor de derde plaats in de ranglijst.

Volgens Gartner valt in vervolg op de vorming van Sumco een verdere consolidatie te verwachten. Die fusie heeft in een bedrijfstak die tien jaar lang relatief stabiel bleef voor een ‘schokgolf’ gezorgd, aldus de onderzoekers. De komende drie tot vijf jaar zal zich een belangrijke herschikking van de markt voor siliciumwafers voltrekken.