1 min

Tags in dit artikel

,

Een nieuwe variant van het gevreesde Bugbear-virus is sinds donderdag wereldwijd actief. In een halve dag tijd zijn al ruim 12.000 mensen getroffen, van wie 7 procent in Nederland. Computergebruikers die een e-mail met een verdacht attachment krijgen, wordt geadviseerd het niet te openen, liet de Waarschuwingsdienst donderdag weten.

Het nieuwe virus W.32.Bugbear.Bím werkt als een worm en verspreidt zich via e-mail en gedeelde netwerkmappen. Zodra de worm het systeem infecteert, verstuurt hij zichzelf per e-mail naar andere systemen. Deze mail verschilt steeds sterk, aangezien het virus veel verschillende onderwerpregels, berichten en bijnamen combineert. Mensen moeten er volgens de dienst voor zorgen dat ze hun antivirusprogramma actualiseren en verdachte bijlagen niet openen.

De Waarschuwingsdienst, een initiatief van overheidsinstantie Govcert.nl, is sinds februari in de lucht. Nederlandse burgers en kleine bedrijven kunnen zich op de website www.waarschuwingsdienst.nl aanmelden. Zij krijgen dan per e-mail een melding als er sprake is van een gevaarlijk virus.