2min

Tags in dit artikel

,

Volgens de organisatie tegen piraterij Brein is op dit moment een op de vijf beeld- en geluidsdragers in Nederland illegaal. In ons land zijn vorig jaar 28,5 miljoen illegale cd’s en dvd’s in omloop gebracht. Ongeveer 60 procent van de illegale kopieën kwam tot stand door thuiskopiëren. Volgens Brein is eenderde van de muziek-cd’s en de helft van de spelletjes illegaal op een schijfje gezet. De organisatie schat de totale schade in 2002 op 157 miljoen euro. Daarmee is dat bedrag sterk toegenomen. De stichting berekende de schade in 2001 op 98,5 miljoen euro en het aantal illegale schijfjes in dat jaar op bijna 18 miljoen.

Brein is een samenwerking van diverse branche-organisaties zoals Buma/Stemra en de De Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers. Volgerns de belangenorganisatie is de enorme toename van illegale schijfjes vooral te wijten aan de ,,weggeefcultuur” onder consumenten. Zelfs de omzet van professionele piraten had daarvan te leiden. Hun omzet van cd’s daalde, die van illegale dvd’s steeg.

"De consument kan naar hartelust downloaden en kopiëren,’" zegt directeur Tim Kuik van Brein. "Die kopieën worden weer massaal weggegeven en geruild. Dat heeft niet alleen invloed op de verkopen van legale dragers maar ook op de illegale handel.’" Volgens Brein werden vorig jaar zo’n 9,6 miljoen illegale cd’s verkocht. In 2001 was dat nog 16,2 stuks. In 2002 had 40 procent van de huishoudens een cd- of dvd-brander in huis. De stichting heeft geen cijfers over het aantal verkochte illegale dvd’s.