De Consumentenbond zegt dat niet alleen namaakaccu’s voor mobiele telefoons van het merk Nokia gevaarlijk zijn. Ook de originele Nokia-batterijen leveren gezondheidsrisico’s op. De accu’s kunnen tot 130 graden heet worden door een slechte beveiliging tegen kortsluiting. Dat heeft de Consumentenbond vandaag gezegd op basis van een onderzoek van de Belgische collega-organisatie Test Aankoop.

Quote:

"Het blijkt dat heel veel originele batterijen geen beveiliging hebben tegen kortsluiting. Wij willen van Nokia de garantie dat ze alleen veilige producten verkopen"

Volgens Test Aankoop hebben een aantal originele Nokia-batterijen geen beveiliging tegen kortsluiting. Het gaat om de Nokia BML-3 en Nokia BMC-3 accu’s. Het ontbreken van de beveiliging kan er volgens Test Aankoop uiteindelijk toe leiden dat de batterij doorbrandt of openbarst, waardoor brandbare stoffen vrijkomen. In Nederland is voor zover bekend twee keer een gsm-toestel van Nokia ontploft door een slechte batterij. Nokia zegt dat de explosies werden veroorzaakt door namaakbatterijen. Volgens de woordvoerster van de Consumentenbond heeft een van de slachtoffers de batterij echter in een Nokia-winkel gekocht. Overigens is de beveiliging tegen kortsluiting bij nieuwe modellen Nokia-telefoons volgens Test Aankoop wel goed.