2min

Tags in dit artikel

, , ,

De eerder al aangekondigde nieuwe grafische chipset van Nvidia, de NV40, staat wederom in de spotlight. Ditmaal zijn er weer nieuwe details bekend gemaakt door Nvidia.

Volgens Nvidia zal de NV40 uitgerust zijn met Pixel Shader 3.0 technologie. Volgens Nvidia zit die techniek pas in DirectX 9.1, maar eigenlijk zit het al in DirectX 9.0c. Dat Nvidia’s marketing afdeling op volle toeren blijkt ook uit de verklaring dat de NV40 3 keer zo snel zal zijn als de NV38 (FX 5950). Verder zou de Pixel Shader technologie 8 keer zo snel zijn als zijn voorganger.

Maar Nvidia beweert ook nog dat de NV40 4 keer sneller zal zijn in Doom3 en 7 keer sneller in Half Life 2. Als deze cijfers waar blijken te zijn zal dit een flinke klap voor ATi, concurrent van Nvidia, zijn.

De NV40 zal gebruik maken van GDDR 2 of 3 geheugen, de kaart kan beiden aan, wat ervoor zorgt dat het geheugen op zo’n 600 Mhz (1200 Mhz effectief) zal gaan lopen. Het geheugen zal verdeeld zijn over 8 geheugenmodules van het 32BGA -144 GDDR type. Ook zullen er twee typen NV40’s komen, de NV40 en de NV40 U. U staat voor Ultra, wat betekent dat de laatste de snelste versie zal zijn. Nvidia heeft ook het lawaai van de koeling aangepakt, aangezien dat bij de NV30 heeft gezorgd voor veel frustratie onder consumenten. Hoe dit bereikt gaat worden is nog niet bekend.

Nvidia heeft ook gezegd dat de kaart niet goedkoop zal zijn, en dus vooral voor de enthousiastelingen zal zijn. De eerste samples zullen eind februari komen, en de lancering van de kaart begin april, zo verwacht het bedrijf.