1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Athlon 64 2800+ is gebaseerd op AMD’s Newcastle-variant van de 0,13-micron Hammer-core. Deze core is een aangepaste versie van de Clawhammer, dewelke werd gebruikt in de eerste generatie Athlon 64-processoren. Het verschil met de Clawhammer is dat de hoeveelheid L2-cache tot de helft gereduceerd werd – van 1MB tot 512KB. De geschiedenis heeft ons geleerd dat het halveren van de hoeveelheid cache een prestatieverlies van vijf tot tien procent als gevolg heeft. Bij AMD zorgt deze ingreep echter voor een verrassende wending. Het merendeel van de grbuikers heeft vastgesteld dat de cache-vermindering slechte enkele procenten prestatieverlies oplevert.

Advanced Micro Devices zal dus in de toekomst al haar Athlon 64-modellen voorzien van 512KB cache. Dit zal gelijktijdig gebeuren met het opvoeren van de kloksnelheden, vanaf het moment dat hun productieproces het toelaat. De hogere kloksnelheden zullen de lagere hoeveelheid cache compenseren.

Daar komt nog bij dat processoren makkelijker – en dus goedkoper – te produceren zijn als ze beschikken over 512KB aan cache. Dankzij de kleinere afmetingen van de cores, zal AMD ook in staat zijn meer CPU’s te produceren per wafer.