1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens een Finse deskundige heeft het nieuwe Sasser virus wereldwijd al miljoenen computers besmet. De deskundige meldde dit zaterdag telefonisch vanuit het AFP, een Frans persbureau dat zelf is getroffen door het virus. Het persbureau had door de besmetting veel problemen met het verspreiden van het nieuws.

In tegenstelling tot de meeste huidige virussen wordt de Sasser worm niet verspreid via e-mail. Het virus kan elke computer die een verbinding heeft met het internet besmetten, aldus Mikko Hyppoenen, hoofd van de Finse internetbeveiligingsfirma F-Secure.

Ondanks dat het virus niet erg schadelijk is en relatief makkelijk te verwijderen is, zorgt het toch voor een hoop kopzorgen bij de besmette computergebruikers. Het virus sluit de computer namelijk af, waarna hij de computer weer uit zichzelf opstart. Dit proces blijft het virus herhalen.

Het virus is opgedoken in de nacht van vrijdag (30-04) op zaterdag (01-05). Later is het door VirusAlert benoemd tot een virus met gemiddeld risico. VirusAlert vermeldt verder dit over het virus:

Quote:

Sasser is een internetworm die zich verspreidt met behulp van een kwetsbaarheid in Microsoft Windows. Enkel systemen werkend op Windows 2000 en XP lopen gevaar.

Via poort 9996 & 445 probeert het dit lek aan te spreken. Is het doelsysteem kwetsbaar dan wordt vervolgens via FTP het schadelijke wormbestand gedownload.