2min

Tags in dit artikel

,

Videokaartenfabrikant ATi zal op 15 september officieel haar nieuwe mainstream videokaart introduceren. De nieuwe videokaarten (codenaam RV410) zullen de Radeon X700-reeks genoemd worden. Deze nieuwe ATi-chip zal uitgerust zijn met acht pixel pipelines en en zes vertex pipelines. De X700-reeks wordt geproduceerd als native PCI Express x16. Dezelfde feature-set als die van de Radeon X800 zal geïmplementeerd worden en ondersteuning voor technologieën zoals Shader Model 2.0b is aanwezig.

Twee of drie varianten van de X700-chip zullen geïntroduceerd worden. Van de snelste variant wordt verwacht dat deze werkt op een snelheid van 500MHz en 1000MHz voor respectievelijk de core en het geheugen. Eerder dit jaar werd al gemeld dat de X700-videokaarten volgens het 0,11 micron-verwerkingsproces geproduceerd zouden worden, hetgeen resulteert in lagere kosten en hogere haalbare snelheden voor complexe chips zoals GPU’s. Deze nieuwe ATi-reeks zal het vanaf midden september gaan opnemen tegen de eerder geïntroduceerde GeForce 6600-reeks van nVidia. De GeForce 6600 is ook geproduceerd volgens het 110nm-procédé, is native PCI Express x16, heeft beschikking over acht pixel pipelines en vier vertex pipelines en beschikt eveneens over dezelfde feature-set als die van zijn grote broer, de 6800-reeks.

Grafische kaarten die gebaseerd zijn op de GeForce 6600GT en de GeForce 6600 zullen in september verkrijgbaar zijn. De adviesprijs voor de GT-variant is 199 dollar in de VSA en 229 euro in de Europese Unie. Prijzen over ATi’s RV410 zijn voorlopig nog niet bekend, maar er wordt verwacht dat deze ongeveer binnen hetzelfde gebied vallen.

Wij bedanken DenkiGroove voor het insturen van dit nieuwsbericht.