2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Videokaartenfabrikant ATi kan niet beantwoorden aan de huidige bestellingen. Veel van hun partners wisten te melden dat er teveel bestellingen werden geplaatst door de hoge vraag naar en het relatief kleine aanbod van ATi-chips. Dat kleine aanbod is een eenvoudig gevolg van de te lage productiecapaciteit van het bedrijf. Alhoewel de videokaartenfabrikant niet voldoende chips van de Radeon X800 Pro, XT en XT Platinum kan leveren om aan de grote vraag te voldoen, is het toch al aan het plannen welke chips het in de toekomst zal loslaten op het grote publiek. De nieuwe chip draagt de naam RV480 en zou een snellere chip moeten zijn dan de R423 met een soortgelijke opbouw.

Bepaalde bronnen suggereren dat deze nieuwe chip ondersteuning zal bieden voor Pixel Shader 3.0, maar dit zou teveel aanpassingen betekenen aan de core van de chip en er zouden 60 miljoen extra transistoren moeten geplaatst worden. ATi heeft eerder al laten blijken dat 2005 een geschikt moment zou zijn voor de introductie van het Shader Model 3.0, en dit wil zeggen dat het bedrijf deze technologie pas zal implementeren in de R500. Een essentiële vraag is hoe ver ATi de kloksnelheden van de chips nog kan verhogen, als men weet dat de X800XT Platinum haar werk doet op 525MHz.

ATi moet in ieder geval reageren op Nvidia’s PCI-E SLI-kaarten die alle huidige videokaartenscores van de tafel zullen vegen. Ook is er sprake van een Radeon 9800 MAXX, een dual-9800XT, dewelke nog een tegenstander kan betekenen voor de toekomstige topmodellen van Nvidia. Blijkbaar is een enkele kaart tegenwoordig niet meer voldoende.