1 min

Tags in dit artikel

,

Bij het bekendmaken van revisie 3 van de CompactFlash standaard zijn er recent een antal interessante features vrijgegeven die de nieuwe revisie zal bevatten. Naast een transferrate-boost tot 66 Mbyte per seconde, is nu ook het FAT32 filesystem ingebakken. De kaarten gebasserd op de revisie 3 standaard zullen worden aangeduide met CF+, doelend op het alggeheel verhogen van de prestatie’s.

Het impleenteren van het FAT32 filesystem is niet verbazingwekkend te noemen, aangezien het huidig gebruikte filesystem (FAT16) de kaartjes simpelweg niet meer kon adressen. De maximumcapaciteit van FAT16 kaartjes is ongeveer 2.2 Gigabyte, een grootte waar de meeste fabrikanten al tegen aan zitten te huikken. Uitbreiding naar het FAT32 systeem is dan ook een logische stap, met een ondersteuning van kaarten tot 137 Gigabyte.

Door de flink uitgebreide capaciteitsmogelijkheden word de vraag naar een hogere bandbreedte ook pijnlijk duidelijk. Door de oude DMA 33 interface te upgraden naar een DMA 66 interface, word al flink tegemoed gekomen aan de groeiende vraag.

Het huidig aanbod in kaarten varieerd van 512 Kb tot 1 Gbyte kaartjes, met 2 Gbyte kaarten in de pijplijn. Kaarten gebaseerd op revisie 3 zijn nog niet aangekondigt, al is de verwachting dat de consumenten er niet erg lang op zullen hoeven te wachten. Een van de grootste producenten van CF kaarten, Sandisk, kon in ieder geval nog niets zeggen over de nieuwe productenlijn.