2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft gaat ontwikkelaars de komende tijd een kijkje geven in hun toekomstiche grafische engine ‘Avalon’.

Microsoft benadrukt dat het niet gaat om een beta of een testversie, maar meer om een set losse codes. Daarmee kunnen ontwikkelaars vast applicaties gaan testen met de nieuwe grafische engine en kunnen ze feedback geven aan Microsoft.

Avalon is de nieuwe grafische engine van Microsoft die oorspronkelijk een kernonderdeel zou worden van Windows Longhorn, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft.
Microsoft heeft echter inmiddels besloten om Avalon als stand-alone applicatie uit te brengen. Het zal nog wel standaard deel uitmaken van Longhorn, maar zal dus ook beschikbaar zijn voor gebruikers van Windows XP en Windows Server 2003.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft een dergelijke actie onderneemt. Het is een eenvoudige manier om te laten testen of een nieuwe applicatie bruikbaar is op oudere systemen en er is zo’n vroege fase nog ruimte voor wensen van softwareontwikkelaars.

Overigens zal de gemiddelde gebruiker weinig tot niets te maken krijgen met Avalon. Het is vooral bedoeld voor programmeurs die hun software er wat gelikter uit willen laten zien.

De preview van Avalon is alleen beschikbaar voor leden van Microsoft MSDN. Het bedrijf waarschuwt ontwikkelaars om de codes niet te gebruiken op hun primaire pc, maar een aparte pc in te richten voor het testen van Avalon. Het programma zit hoogstwaarschijnlijk nog vol met bugs en het is aan te raden de pc te formateren na afloop van het testen.

Een beta-versie van zowel Avalon als Longhorn worden komende zomer verwacht, de definitieve versies staan op de planning voor eind 2006.