2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft ligt op schema om een volledige testversie van haar volgende besturingssysteem, genaamd Windows Longhorn al in juni dit jaar beschikbaar te maken.
De softwaregigant had eerder officieel aangekondigt dat de Beta 1 van Longhorn eind 2005 zou arriveren, maar volgens John Montgomery van Microsoft’s ontwikkelteam gaat het bedrijf proberen om de beta al halverwege dit jaar uit te brengen.

De nieuwe beta is voornamelijk bedoeld voor ontwikkelaars en programmeurs, maar Montgomery verwacht dat IT-afdelingen van diverse bedrijven het besturingssysteem alvast gaan uitproberen.
De Beta 1 is de eerste echte preview van Longhorn in zijn huidige vorm. Microsoft stelde in de herfst van 2003 al een developer preview versie van Longhorn beschikbaar.

Sinds die tijd is het besturingssysteem echter op diverse punten gewijzigd. Drie belangrijke componenten zijn uit het besturingssysteem gehaald om als stand-alone applicatie uitgegeven te worden. Daardoor kunnen deze applicaties ook geschikt worden gemaakt voor eerder versies van Windows.

Het eerste twee componenten zijn de grafische engine genaamd Avalon, en een Web services architectuur genaamd Indigo.
Het derde component is het nieuwe bestandssysteem genaamd WinFS. Zoals eerder op deze site te lezen was, heeft Microsoft de release van dit systeem tot nader order uitgesteld. Verwacht wordt dat de applicatie bij de release van Longhorn in beta-fase zal zijn.

Er is momenteel nog niet veel bekend welke opties wel en niet in de Beta opgenomen zijn. Volgens Montgomery is er wel veel gedaan om Longhorn gebruiksvriendelijker en stabieler te maken. Verder is er een nieuw model voor drivers geïntegreerd.
Ook zal Longhorn een optie bevatten die het voor systeembeheerders gemakkelijker maakt om het besturingssysteem eenvoudig op meerdere machines te installeren.

Montgomery meldde verder dat Microsoft ook naar verwachting dit jaar twee andere belangrijke applicaties zal releasen, namelijk de 2005 edities van Visual Studio en de SQL server.

Wij bedanken didom voor het insturen van deze tip!