min

Tags in dit artikel

, ,

Er komt een mobiele versie van de steeds bekender wordende browser FireFox. FireFox wil de strijd aan gaan met de mobiele browser van Opera, die nu meestal gebruikt word voor GSM’s en PDA’s. De mobiele versie van FireFox heet Minimo, wat weer afgeleid is van Mini Mozilla.

Op de website van Minimo, kan versie 0.1 al gedownload worden, deze versie is alleen geschikt voor het ARM platform. Deze gebruikt de programmacode van Mozilla 1.7a.

Het voordeel van Minimo boven andere mobiele browsers is dat het frames gewoon weergeeft, en ook het gebruik van JavaScript is mogelijk. Minimo gebruikt een slimme manier om de horizontale scrollbalken te voorkomen, het verkleint namelijk onbelangrijke afbeeldingen zoals banners. De gebruikers van Minimo hoeven dus alleen verticaal te scrollen.

"Het afgelopen anderhalf jaar hebben we ons geconcentreerd op het overtuigen van fabrikanten van de mogelijkheden van Minimo. Onze minibrowser wordt al gebruikt, maar bedrijven houden dit voorlopig nog stil." aldus Doug Turner, projectleider bij Minimo.

Doordat niet de consumenten, maar de fabrikanten de browser kiezen, is het mogelijk dat Minimo minder gebruikt word dan Mozilla hoopt, maar ze proberen de fabrikanten van GSM’s en PDA’s natuurlijk over te halen om toch wel de mobiele versie van Mozilla te gebruiken. "We kunnen consumenten wel demonstreren wat ze allemaal met hun telefoon kunnen aanvangen, maar het is aan de fabrikanten om Mozilla in hun telefoon te integreren," aldus Turner.