Mozilla komt nog voor het eind van het jaar met een mobiele versie van Firefox. Eerder had Mozilla al bevestigd dat het nog dit jaar uit zou komen, wat nu lijkt te gaan gebeuren.

De browser die de codenaam Fennec draagt, is nu aangekomen in de laatste testfase, dat wist BBC News te melden. De mobiele Firefox-browser is in eerste instantie alleen bedoelt voor Symbian-gebaseerde toestellen. Verder werkt Mozilla ook aan een versie voor Windows Mobile en voor Android. Of er een versie komt voor de iPhone is nog maar de vraag. Dit doordat het een gesloten platform is, vertelde Jay Sullivan tegen de BBC.

Fennac kan automatisch synchroniseren met de desktop-browser. Hierdoor kan elke site die op de desktop open staat, automatisch worden geopend in de mobiele versie van Firefox. Sullivan vertelt hierover, "Op het eind van de werkdag kan je weglopen van je computer en doorgaan op je telefoon".

De mobiele versie van Firefox kent veel functies die ook de desktop-versie heeft, denk hierbij aan add-ons en vele processen. Ook schaalt de browser pagina’s zodat ze beter te zien zijn op een kleiner scherm en ondersteunt hij touchscreens voor zoomen en scrollen.

Hiermee gaat Firefox de strijd aan met Opera, welke nu de populairste browser is op mobiel. Waarna Safari op dit moment volgt, dat standaard wordt meegeleverd op de iPhone.