Mozilla heeft gisteren bevestigd dat zij de eerste mobiele versie van Firefox aan het einde van de maand gaan uitbrengen.

Een woordvoerder van Mozilla vertelde dat er al druk op de partners ligt die het uiteindelijk product bouwen. De deadline ligt voor het einde van het jaar, en de release candidate zal moeten uitkomen voor het einde van de week.

Het installatiebestand voor de mobiele Firefox komt er in het begin eerst voor de Nokia N900, dit omdat die draait op een Linux-gebaseerde Meamo-platform. Het apparaat zal dan in staat zijn om maar liefst dertig Firefox-extensies te gebruiken. Firefox zal niet zijn voorgeïnstalleerd, waardoor gebruikers wel verplicht worden om deze te downloaden en te installeren.

Mozilla is er van overtuigd dat deze aanpak zal werken en een groot aantal gebruikers zal bereiken. De mobiele Windows-versie van Firefox moet volgend jaar uitkomen. Tevens is er ook al een Google Android-versie in ontwikkeling. Gebruikers van de iPhone zullen waarschijnlijk moeten wachten aangezien daar nog niks bekend over is.