1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Spaanse bedrijf Polyphonic HMI heeft een nieuw computerprogramma ontwikkeld die de hitpotentie van een nieuwe song kan voorspellen.
De genaamde ‘Hit Song Science‘-software voorspelde eerder al het succes van Norah Jones, maar ook de hits van Maroon 5 werden correct voorspeld.

In de software staan alle 3.5 miljoen ‘Billboard’-hits opgeslagen. Het programma analyseert de nummers en zoekt vervolgens naar wiskundige patronen in het lied.
Het lied dat wordt ingevoerd wordt door de software vergeleken met de eerdere liederen die in de database staan. Indien het wiskundige patroon grotendeels overeenkomt met een hit, dan is de kans groot dat dit lied ook een hit wordt.

De wiskundige patronen zijn echter niet de enige factoren waarmee je met een hit kunt scoren.
Volgens het Spaanse bedrijf zijn er drie factoren nodig: het liedje moet goed in het gehoor liggen. Dit wil zeggen dat het in je hoofd moet blijven hangen, het liedje moet een goed wiskundig patroon hebben en tenslotte moet het nummer goed gepromoot worden.

Op de afbeelding hierboven kun je de uitslag zien van een cd van 12 nummers is die geanalyseerd is.
Van deze 12 nummers hebben slechts twee ervan goede hitpotentie, volgens de Hit Song Science dan.
Insiders beweren dat artiesten zoals Robbie Williams, Anastacia en Jennifer Lopez enige interesse in het programma zouden hebben getoond.

Discovery Channel over Hit Song Science (video)