Ruslands grootste telecomprovider Comstar en chipgigant Intel hebben laten weten dat ze een samenwerking zijn aangegaan om mobile WiMAX uit te gaan rollen in Rusland.

De samenwerking zal zich in eerste instantie richten op een stadsdekkend mobile WiMAX netwerk in Moskou. Comstar zal voor het netwerk het 2,5-2,7GHz spectrum inzetten dat het momenteel al in gebruik heeft en wil het netwerk eind 2008 commercieel gaan inzetten.

Voor Intel betekent de samenwerking niet meer dan dat het zich harder zal inzetten om de mobile WiMAX technologie aan de man te brengen in Rusland. Intel heeft reeds een geïntegreerde WiMAX/Wi-Fi module met codenaam ‘Echo Peak’ in ontwikkeling, die halverwege 2008 geïntroduceerd wordt als het bedrijf haar Centrino platform voor laptops vernieuwt. Daarnaast zal het bedrijf volgend jaar ook met een energiezuinige WiMAX oplossing komen voor mobiele apparaten, deze module gaat momenteel schuil onder de codenaam ‘Baxter Peak’.

Mobile WiMAX is een term die gebruikt wordt voor WiMAX systemen die gebaseerd zijn op de 802.16e-2005 standaard. Waar de 802.16-2004 standaard, ook wel 802.16d genoemd, alleen vaste verbingen toestaat, biedt 802.16e-2005 zowel vaste als mobiele WiMAX verbindingen. Bij vaste verbindingen ligt de theoretische datasnelheid op maximaal 70 Mbit/s, bij mobile WiMAX ligt die snelheid theoretisch rond de 20 Mbit/s. Zoals bij de meeste draadloze systemen zal dit in de praktijk echter vrijwel niet haalbaar zijn. Omdat de verbinding met het bassistation ook nog eens gedeeld moet worden met andere gebruikers, zullen de meeste providers een maximale doorvoersnelheid van 1 Mbit/s toestaan. Het is niet duidelijk of dit ook voor Comcast gaat gelden.