2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft wil in de volgende versie van Windows een datarecorder inbouwen die vergelijkbaar is met de zwarte doos in vliegtuigen. De software moet Microsoft helpen bij het beter begrijpen, oplossen en voorkomen van computer crashes. Dat heeft Bill Gates gisteren gemeld op de Windows Hardware Engineering Conference.

Het tooltje is gebaseerd op de Watson tool die ook al te vinden is in o.a. Windows XP. Indien deze tool ingeschakeld is verschijnt er bij een programmacrash een melding of de gebruiker de gegevens over de crash wil versturen naar Microsoft. De huidige Watson tool houdt slechts een aantal dingen bij, maar Microsoft wil de nieuwe software veel meer informatie verzamelen.

Zo kan de nieuwe tool vertellen welke programma’s er tijdens de crash draaiden, maar ook de inhoud van de documenten die op dat moment geopend waren.
"Je moet het zien als een zwarte doos. Dus wanneer er een probleem is helpt de zwarte doos om samen te werken en te bekijken wat er aan de hand is", aldus Gates.

Uiteraard is de kwestie koren op de molen van advocaten en voorstanders van privacy. Microsoft wil deze mensen echter voor zijn door de gebruiker zelf de keuze te geven wat ze allemaal naar Microsoft willen versturen. Na de crash krijgt de gebruiker een scherm te zien, waar ze aan kunnen geven wat ze wel en niet willen versturen. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld de inhoud van het mailtje, dat hij aan het schrijven was, verwijderen zodat Microsoft dat niet ziet. Verder is de melding volledig anoniem.

"Ons standpunt is, dat de gebruiker de controle houdt", aldus Greg Sullivan van Microsoft. Echter, op de werkplek zou dit nog wel eens anders kunnen uitpakken. Systeembeheerders krijgen met de tool namelijk de mogelijkheid om de log-file van de crash naar hun te laten sturen in plaats van naar Microsoft. Gezien het feit dat op kantoren vaak het management daarin de policy bepaald, zou dat in sommige gevallen vervelend kunnen uitpakken voor een werknemer.

Zo kunnen systeembeheerders in dat geval niet alleen zien dat een werknemer Internet Explorer geopend had, maar ook welke webpagina hij voor zich had. Of bijvoorbeeld dat een werknemer net een e-mail naar een collega stuurde over het feit dat het aan het solliciteren is.
Uiteraard zijn dergelijke acties ook aan privacy regelgeving onderhevig, maar experts hebben hun twijfels over het succes van een zwarte doos. Volgens hen zullen weinig gebruikers de optie aan zetten en zal de tool eerst nog uitvoerig in de praktijk moeten worden getest.