1 min

Tags in dit artikel

, ,

Ben je regelmatig een zipdisk of diskette kwijt? Yoshio Hayasaki en zijn team hebben daar een oplossing voor! Ze hebben namelijk een onderzoek gepubliceerd in Optics Express, waarbij ze stellen dat ze zo’n vijf megabit data kunnen opslaan in een vingernagel, door middel van een snel aan- en uitknipperende laser.

Het werkt als volgt: Hayasaki bestraalt stukjes vingernagels van 3.1 micrometer doorsnee met laserpulsjes die een femtoseconde (10-15s) duren. Het bestraalde plekje gaat hierdoor fluoresceren en onder een de juiste belichting gaan alleen de gelaserde stukjes nagel oplichten. Die fluorescerende stukjes onstaan doordat de laser het eiwit keratine in je nagel afbreekt. Als er geen keratine in je nagel zit gaat hij namelijk fluoriseren.

Hayasaki kan met zijn lasermethode de nagels een bepaald fluo-patroon geven van verlichte en donkere stukken. Dit werkt net zoals de 1 en 0- bits in een computer. Eenmaal de informatie is ingebrand blijft ze relatief lang op de nagel. Na 172 dagen was er nog altijd geen achteruitgang te merken in de kwaliteit van de gegevens. Maar omdat je nagels groeien verschuift de data met der tijd natuurlijk wel. Hayasaki beweert dat tweemaal per jaar de gegevens opnieuw branden voldoende zou moeten zijn.

We bedanken Nikolas voor het insturen van dit bericht!