2min

Tags in dit artikel

,

Intel heeft gezegd dat hun processoren minder stroom gaan gebruiken. Misschien is in de toekomst de 1000 watt voeding ook wel niet meer nodig

Het is de eerste dag van het Developer Forum van San Fransisco. En nu al heeft Intel plannen op tafel liggen voor hun processoren. Het doel hiervan is, dat de processoren minder stroom gaan verbruiken. Samengevat: Energiezuinige chips. Momenteel is van deze chips de Merom in ontwikkeling. Dit is een Dual-Core notebookchip.

De eerste Merom chip zal waarschijnlijk niet meer dan 5 watt gaan gebruiken. Maar het toppunt moet nog komen aan het eind van 2006. Dan moet er volgens Intel een chip zijn die minder dan 0,5 Watt gaat gebruiken. Laten we het eens gaan vergelijken. De Pentium-M chips die nu op de markt zijn gebruiken maximaal 22 Watt, en de zuinigste gebruikt maar 5,5 Watt. Tegen 2006 moeten de zuinigste chips nog maar 0,5 Watt gebruiken. Dit word dan wel een mooi stukje techniek!

Wanneer de Merom chip op de markt komt, zal er ook een variant komen voor de desktop-computers. De zal de Conroe genoemd worden. Deze zal maximaal 65 Watt gaan gebruiken. De Intel Pentium 4 processoren gebruiken tegenwoordig 95 Watt. Dit is ook al een aardig verschil. Ook hebben we nog de processoren voor de servers. Deze zullen volgens Intel ‘drastisch’ gaan dalen. De variant die daarvoor gaat komen zal Woodcrest heten. Deze gebruikt maar 80 Watt. Terwijl de Xeon processoren 110 Watt gebruiken. Maar Intel wil meer, nog veel meer!

Ook willen ze processoren gaan maken voor GSM’s die nog minder Watt gebruiken, zodat de GSM nog langer stand-by kan blijven.
Het doel hiervan is om tien keer minder stroom te gebruiken.
Of dit gaat lukken is niet bekend, maar aan het eind van dit decennium moet het voor elkaar zijn.

We bedanken Xeraveros voor het insturen van dit bericht!