2min

Volgende week vindt de jaarlijkse IDF plaats, het Intel Developer Forum. Hier worden ontwikkelaars en journalisten bijgepraat over de ontwikkelingen bij Intel en voornamelijk over de nieuwe generatie processoren die eraan zit te komen en vanaf begin 2013 beschikbaar zullen komen. De WSJ heeft inmiddels al wat details naar buiten gebracht over de vierde generatie Core processoren. Onder meer dat deze 41 procent zuiniger zullen zijn dan de huidige Ivy Bridge generatie.

Na Sandy Bridge en Ivy Bridge is het nu de beurt aan Haswell om zijn intrede te gaan maken. Haswell is de opvolger van Ivy Bridge en zou volgens de WSJ 41 procent zuiniger zijn. Het verbruik zal van 17 Watt naar 10 Watt gaan dalen. Intel-chips zijn op dit moment nog redelijke grootverbruikers als het gaat om stroomverbruik. De mobiele processoren die zijn ontworpen door ARM en worden gebruikt in vrijwel alle smartphones en tablets zijn vele malen zuiniger. Hierdoor heeft Intel ook nog geen voet aan de grond kunnen krijgen in deze markt. Voor Intel is het dan ook een hele grote stap dat ze het stroomverbruik bijna hebben weten te halveren. Hiermee zal een ultrabook die nu 6 tot 8 uur meegaat straks zo’n 11 tot 15 uur mee gaan op een volle acculading.

Of Intel met de Atom-variant van Haswell voldoende energie heeft bespaard om ook een voet aan de grond te krijgen in de mobiele markt zal straks moeten gaan blijken. Er zijn ook analisten die nu al roepen dat Intel daarvoor nog verder moet bezuinigen en richting de 4 Watt moet gaan voordat het kan concurreren met ARM. ARM zit natuurlijk ook niet stil en heeft de laatste jaren steeds krachtigere modellen weten voort te brengen met een laag energieverbruik. Ook hier zullen weer nieuwe generaties uit voortvloeien.

De Haswell processoren zijn gemaakt op een 22 nanometer procede net zoals de Ivy Bridge-processoren. Pas in 2014 zal Intel opnieuw het aantal nanometers gaan verlagen.

Intel heeft aan de WSJ laten weten dat de OEM-fabrikanten in elk geval hun ultrabooks nog dunner en lichter kunnen gaan maken, aangezien de ruimte voor de batterij ook wat kleiner kan worden gezien de Haswell processoren zoveel zuiniger zijn. Behalve zuiniger zijn de nieuwe processoren van Intel natuurlijk ook weer een stuk krachtiger, ook de grafische prestaties zouden opnieuw flink zijn verbeterd. Hierover zijn helaas geen cijfers bekend. De Intel-partners krijgen in het vierde kwartaal de eerste testexemplaren van de nieuwe Haswell-chips en in het eerste kwartaal van 2013 zullen ze vervolgens in de verkoop gaan.