1 min

Tags in dit artikel

,

Apple komt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2006 al met de eerste Intel gebaseerde laptops. Vooralsnog werden deze systemen niet verwacht voor kwartaal 3 van 2006.

Volgens de geruchten zal Apple begin 2006 de iBook- en PowerBook-lijn de overschakeling laten maken van PowerPC naar Intel processoren. Ook worden er in de beide lijnen nog andere wijzigingen doorgevoerd. Zo zullen alle iBook’s standaard een ingebouwde iSight camera meekrijgen. Ook wordt de 12-inch iBook vervangen door een 13-inch breedbeeld model. In de PowerBook lijn wordt het 12-inch model vermoedelijk geschrapt, en zal het 15-inch model tot 25% dunner zijn dan de huidige versie.

Apple heeft de overstap vervroegd om op tijd te zijn voor het inkoopop-seizoen van Amerikaanse onderwijsinstellingen. Traditioneel gezien is dit in april en mei. Apple haalt een flink deel van de omzet uit bestellingen van onderwijsinstellingen.

Overstap naar Intel
In juni van dit jaar kondigde Apple de overstap naar Intel processoren al aan. Sindsdien zijn veel software- en hardwareontwikkelaars druk aan de slag gegaan om hun producten compatible te maken met het nieuwe platform. Vooralsnog gaat dit naar volle tevredenheid van ontwikkelaars.

Overigens is er voor applicaties die nog niet zijn omgezet ook nog een emulator genaamd Rosetta beschikbaar. Hierdoor kan ongewijzigde PowerPC software ook gewoon draaien op het Intel platform. Het enige nadeel is ongeveer 35% performance verlies, hoewel dit voor veel ontwikkelaars al veel beter was dan men oorspronkelijk had verwacht.