2min

Tags in dit artikel

, ,

Het design van Apple’s notebooklijn zal volgens bronnen van AppleInsider flinke veranderingen ondergaan. Sinds de Intel-transitie in 2006 hebben zowel de MacBook als de MacBook Pro geen significante wijzigingen in het design meer gehad. Volgens de bronnen van de site bereidt Apple zich voor op een forse metamorfose.

Van beide notebooks zal de 13-inch MacBook de grootste veranderingen ondergaan, waarbij onder andere het plastic wordt ingeruild voor milieuvriendelijkere materialen zoals aluminium en gehard staal. Hiermee komt het bedrijf uit Cupertino haar belofte na om zich meer toe te gaan leggen op milieuvriendelijke materialen in haar producten. De MacBook Air, die Apple afgelopen februari introduceerde, is het eerste Apple-product waarbij men volledig rekening gehouden heeft met het milieu.

Ook de MacBook Pro zou toe zijn aan een nieuw uiterlijk. Net als bij de MacBook zou Apple hiervoor verschillende ideeën lenen van de iMac en de onlangs geïntroduceerde MacBook Air. Aangezien laatstgenoemde de dunste laptop ter wereld is, lijkt het goed mogelijk dat ook de omvang van de apparaten licht bijgesneden wordt. Verder weet AppleInsider te melden dat ook bijvoorbeeld het grote multi-touchpad en het toetsenbord mogelijk gemeengoed voor de nieuwe MacBook en MacBook Pro zullen worden.

Naast veranderingen aan het design van de notebooks is de kans ook zeer groot dat Apple ook de specificaties van de notebooks op de schop gaat nemen. Intel zal in juni haar nieuwe "Montevina"-processors introduceren die volgens bronnen van AppleInsider ook hun opwachting in de MacBooks zullen maken. De processors op hun beurt vereisen een moederbord van het type "Socket B" wat een grote verandering zou betekenen. De tweede generatie Penryn-processors zullen een 1066 MHz FSB nodig hebben en kloksnelheden tussen de 2,26 en 2,8 GHz kunnen halen.

Dezelfde maand waarin Intel Montevina zal lanceren vindt ook Apple’s jaarlijkse Worlwide Developers Conference plaats, waar men traditioneel nieuwe producten aankondigt en presenteert. De mogelijkheid bestaat dat Steve Jobs in zijn keynote de nieuwe MacBooks aan het grote publiek zal presenteren. Voordat eventuele Montevina-MacBooks in de schappen liggen zijn we echter wel een maand of twee verder.

Om het wachten enigszins draaglijk te maken zal Apple eerst nog haar complete desktoplijn van een refresh voorzien. Eerder genoemde Mac Mini zal een complete make-over krijgen. Hiervoor wordt het design aangepast, maar zal de Mini bijvoorbeeld ook de beschikking krijgen over een Core 2 mobile Penryn-processor. Verder is de iMac ook aan een revisie toe, die eveneens van dezelfde processors voorzien zal worden.

Ten slotte gaat de iPhone ook nog eens op de schop dit jaar. Eerder berichtten we al dat volgens Wall Street Journal-journalist Walt Mossberg de iPhone binnen zestig dagen eveneens van een upgrade voorzien zal worden. Hiermee zal de iPhone onder andere de langverwachte 3G-ondersteuning bieden. De tijdspanne van zestig dagen past eveneens binnen het kader van de Worldwide Developers Conference die in juni plaatsvindt. Deze kon wel eens heel interessant gaan worden.