2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Intel denkt dat haar nieuwe CSI technologie een stuk beter zal zijn dan AMD’s Hypertransport. CSI moet Intel’s concurrerende technologie voor Hypertransport worden.

Intel heeft aangekondigd dat het vanaf 2008 haar Common System Interface (CSI) technologie zal introduceren en daarmee betere resultaten kan neerzetten dan AMD met haar Hypertransport technologie.

Hypertransport is AMD’s oplossing om een hoge snelheidsverbinding te maken tussen chips in bijvoorbeeld computers, servers en netwerk apparatuur.
De technologie heeft een doorvoersnelheid van 6.4Gb per seconde en heeft zeer lage latencies.
Intel’s CSI technologie doet precies hetzelfde, maar Intel beweert dat haar technologie lagere latencies zal hebben dan Hypertransport.

Intel heeft haar klanten laten weten dat ze met CSI dezelfde voordelen zullen hebben die Hypertransport biedt en dan de technologie terug te vinden zal zijn op chips met geïntegreerde geheugencontrollers.
Intel’s technologie is al een tijdje in ontwikkeling en zou in eerste instantie verschijnen op de Xeon chips met codenaam Whitefield.
De implementatie van CSI op deze Xeon chip werd in de soep geholpen door Intel India en daarom moest Intel haar plannen uitstellen.

CSI zal nu voor het eerst verschijnen op de Tukwila versie van de Itanium processor. Deze processor staat voor 2008 op de planning.
Alhoewel Intel denkt dat ze Hypertransport voorbij kan streven met haar CSI technologie, verwachten klanten dat AMD en Intel eind 2008 als gelijken uit de strijd zullen komen.

Het grootste voordeel van CSI is dat Itanium en Xeon gebruikers de processors tegelijkertijd in één server kunnen gebruiken. Dat zou een kostenbesparing opleveren voor de huidige Intanium gebruikers en zal wellicht ook een prijsdaling voor deze chips met zich meebrengen.