2min

Tags in dit artikel

, , , ,

ATI heeft veel baat bij een succes van haar nieuwe X1900 kaarten en doet er dan ook alles aan om er een succes van te maken. En zoals al eerder duidelijk werd, heeft ATI ook genoeg kaarten geproduceerd om aan de eis te kunnen voldoen.

Halverwege vorig jaar had ATI nogal wat zorgen over haar R520 chip, vanwege de vele problemen die de kop opstaken. In het ergste geval zou ATI destijds de R520 in de vriezer hebben moeten stoppen en verdergaan met de R580.
De R580 chip werd in juli 2005 afgerond en ATI is sinds die tijd hard aan de slag geweest met de chip. Het bedrijf kreeg het onder andere voor elkaar om 48 pixel shaders in de chip te krijgen.

Toch liet ATI de R520 niet links liggen en de het bedrijf begon eind 2005 met het verschepen van de chips en de eerste kaarten werden in 2006 al verstuurd naar de verschillende winkels.
Een aantal winkels verkopen de kaarten al en volgens bronnen zullen er niet gauw tekorten zijn, aangezien ATI meer dan 10.000 kaarten heeft gemaakt.

Hiervan is 60 procent ATI’s topkaart in deze serie, namelijk de Radeon 1900XTX. Alhoewel er dus genoeg kaarten voorhanden zijn, is het wel de verwachting dat deze kaarten gretig aftrek zullen vinden, aangezien NVIDIA’s kaarten op basis van de G71 chip pas na februari op de markt komen.

Opmerkelijk is overigens dat NVIDIA destijds ook claimde dat het 10.000 stuks van haar 7800 GTX 512MB had geproduceerd. Deze kaarten waren echter niet goed verkrijgbaar en volgens insiders is NVIDIA iets te optimistisch is geweest door te zeggen dat er 10.000 kaarten beschikbaar zouden zijn.

Zoals gisteren al te lezen was, zijn de kaarten van ATI niet goedkoop, maar zolang mensen er de gevraagde bedragen voor willen betalen heeft ATI voor eventjes weer het heft in handen.