1 min

Tags in dit artikel

, , ,

KPN gaat in samenwerking met onder andere de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS), telefoons voor visueel gehandicapten ontwikkelen. Deze telefoons worden komend weekend gepresenteerd op de ZieZo beurs in Houten. Het zijn twee Nokia telefoons met spraaksoftware die ’talks’ worden genoemd.

De software zorgt ervoor dat binnenkomende berichten en menukopjes hardop voorgelezen worden. Ook beschikken de telefoons over een camera waarmee de blinde of slechtziende de omgeving aan iemand kan laten zien. Dit verhoogt volgens KPN de mobiliteit. De spraaksoftware is erg handig bij sms’jes die in combinatie met een abonnement op een weerdienst gebruikt worden, zodat de weervoorspellingen ook voor de blinden en slechtzienden op elk moment van de dag te bereiken is.

KPN werkt ook, naast de NVBS, samen met de website Slechtziend.nl en de FNB. Mensen die slechtziend zijn kunnen op de icoontjes op het toestel inzoomen, zodat ze beter zichtbaar zijn. Ook is de telefoon uitgerust met een GPS navigatiesysteem.