1 min

Telecomprovider KPN gaat klanten de mogelijkheid bieden om het verkeer tussen mobiele apparaten te versleutelen. Wel werkt de dienst enkel als aan beide kanten gebruik wordt gemaakt van speciale applicaties.

Voor een nog onbekend maandelijks bedrag wil KPN zijn gebruikers de mogelijkheid bieden om het onderlinge verkeer te versleutelen. Dat werkt echter alleen als zowel de versturende als ontvangende gebruiker de benodigde apps gebruikt. De apps versleutelen en ontgrendelen het onderlinge verkeer. Het is momenteel niet duidelijk wat KPN zal vragen voor het gebruik van de dienst, het gaat waarschijnlijk om enkele euro’s per maand.

KPN zal de dienst vanaf juni aanbieden en het wordt mogelijk om gecodeerd te bellen, sms’en en mailen. De applicaties worden ontwikkeld door Silent Circle, waarmee KPN een exclusief contract voor België en Nederland heeft bedongen. KPN heeft hiermee een wereldwijde primeur te pakken.

Silent Circle presenteerde eerder al de Blackphone met gegevenscodering. Deze smartphone zal op termijn ook via KPN verkocht worden. Silent Circle ondersteunt alleen Android en iOS. Windows Phone valt vooralsnog dus buiten de boot.