1 min

Tags in dit artikel

, ,

Dialers die zich ongewenst in computersystemen nestelen zorgen steeds meer en vaker voor een hoge telefoonrekeningen, die zelfs kunnen op lopen tot tienduizenden euro’s.

Via ongewenst geïnstalleerde dialers op de computer worden de grootste bedragen binnengehaald. Zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte is, zorgt een dialer ervoor dat de internetverbinding via een duur inbelnummer loopt, met als gevolg een hoge telefoonrekening. De telefoonnummers waar deze dialers gebruik van maken, bevinden zich vaak in het buitenland en worden door verschillende landen geleid. Hierdoor wordt de oplichter afgeschermd, aangezien het spoor vaak bij de grens doodloopt.

Bij OPTA en KPN zijn er duizenden klachten bekend over dit soort telecomfraude, waarvan de schade in de miljoenen loopt. Volgens het ministerie van Economische Zaken zijn de consumenten nog niet goed beschermd tegen deze praktijken. KPN belt haar klanten als hun rekening opeens omhoog schiet en kan nummers, waarvan zij het vermoeden hebben dat er fraude wordt gepleegd, afsluiten. Er wordt door OPTA een zwarte lijst bijgehouden van nummerhouders die wel erg makkelijk geld verdienen.

Het Ministerie van Economische Zaken wil betere regels opstellen en zal in het voorjaar van 2006 beginnen aan de nieuwe wetgeving omtrent telecomfraude, zodat de consument beter beschermd zal zijn.