Microsoft heeft een nieuwe community technology preview (CTP) van haar Windows Vista besturingssysteem aangekondigd. De naam Vista CTP is nu ook vervangen door Enterprise CTP, omdat Microsoft bedrijven nu wil oproepen op het systeem te gaan testen.

Op een conferentie afgelopen woensdag, liet Brad Goldberg van Microsoft de nieuwe Enterprise CTP (build 5308 ) zien. Zoals gezegd wil Microsoft dat bedrijven de nieuwe build uitvoerig gaan testen, zeker nu alle features die in het besturingssysteem zullen komen aanwezig zijn in deze CTP.

"Windows Vista is een product dat zeer veel meerwaarde zal geven voor klanten in het bedrijfsleven," aldus Golberg, die zijn standpunt verduidelijkte met vier voorbeelden op het gebied van ondersteuningskosten, beveiliging, het verbinden van mensen en informatie en mobiele productiviteit.

Zo is Goldberg ervan overtuigd dat bedrijven alleen vanwege de verbeterde veiligheid in Vista het besturingssysteem willen aanschaffen. Zo heeft het bedrijf zich geconcentreerd op Internet Explorer, maar ook zijn er verbeteringen in het gebruikersbeheer doorgevoerd. Volgens Goldberg is momenteel 80 procent van de bedrijfsmatige gebruikers administrator op zijn of haar computer en Microsoft hoopt dat aantal terug te kunnen brengen met Vista.
Verder kan er met de BitLocker functie gevoelige date versleuteld worden en zijn er meer mogelijkheden op het gebied van groepsrechten.

In de Enterprise CTP is ook het nieuwe Mobility Center toegevoegd. Vanuit deze applicatie kunnen gebruikers diverse instellingen op hun mobiele PC wijzigen en die opslaan onder profielen. Zo kan er bijvoorbeeld een profiel voor presentaties gemaakt worden, waarbij de achtergrond veranderd wordt, het stroomverbruikt gewijzigd wordt en de instant messenger uitgeschakeld wordt.

Verder is het met Vista mogelijk om toegang te krijgen tot applicaties op servers, zonder dat daar een VPN voor benodigd is. Ook kan er naadloos geschakeld worden tussen verschillende netwerken. Microsoft adviseert alle klanten dan ook zo snel mogelijk over te gaan tot het installeren van Vista op de nieuw aan te schaffen laptops.

Om de overstap naar Vista zo soepel mogelijk te laten verlopen zal Microsoft zo snel mogelijk een toolkit ter beschikking stellen. Van deze toolkit zal een betaversie beschikbaar komen bij de release van de volgende CTP.
Ook deed Goldberg een nieuwe image systeem voor Vista uit de doeken, waarmee het mogelijk is om de software te installeren op veel PC’s, waarbij er nog diverse aparte instellingen gemaakt kunnen worden, zoals op het gebied van taalinstellingen.

De CTP, die door Microsoft als mijlpaal wordt bestempeld, is voor 500,000 testers in het bedrijfsleven beschikbaar.
Goldberg was niet echt duidelijk over het feit er ook nog een officiële tweede beta van Vista op de markt gaat komen. Hij liet wel doorschemeren dat de volgende CTP mogelijk de plaats in gaat nemen van de Beta, maar het is niet duidelijk of die versie voor iedereen beschikbaar zal zijn.

Goldberg wilde niet ingaan op de berichtgeving over de uit te brengen Vista versies, maar hij liet wel weten dat de Enterprise CTP niet één van de versies vertegenwoordigt. Het bedrijf liet weten zeer binnenkort meer informatie bekend te willen maken over de Vista versies.