Volgens bronnen binnen Microsoft is er lichte paniek uitgebroken onder het Windows Vista team van het bedrijf, nu er vanaf hogerhand bepaald is dat maarliefst 60 procent van de code van het besturingssysteem herschreven moet worden.

Eerder werd bekend dat Microsoft de globale release van Vista tot januari 2007 heeft uitgesteld, omdat het nog een aantal wijzigingen wilde doorvoeren in de beveiliging en gebruiksvriendelijkheid van het systeem.

De wijzigingen die doorgevoerd moeten worden zijn volgens de bron echter enorm, waardoor er dus meer dan de helft van de code gereviseerd of herschreven moet worden.
Zoals eerder al gemeld zitten de grootste problemen in de features die terug te vinden zijn in de consumentenversies van Vista. Zo moet er nog veel werk verricht worden aan de Media Centre code, omdat deze applicatie niet meer als aparte versie op de markt zal komen.

Microsoft is er zeer op gebrand om een volledige versie van Vista op de CES 2007 in Las Vegas te kunnen presenteren. Om die deadline te halen zijn er mensen van diverse andere divisies ingeschakeld om mee te werken aan het herschrijven van de code. Zo werken er nu mensen van het succesvolle Xbox team mee. Ook externe partijen helpen mee, zoals mensen van Intels Viiv divisie. Het uitstel van Vista betekent mogelijk ook een uitstel voor Intels nieuwe Viiv versie.

Microsoft heeft inmiddels al wel aangegeven dat haar Windows divisie een puinhoop is en heeft flinke herstructureringen aangekondigd. Zo zal Steven Sinofsky vice president gaan worden van de Windows en Windows Live Group.