min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens persberichten staat Sony’s Universal Media Disc (UMD) op de rand van de afgrond en lijkt het erop dat het formaat gaat floppen als drager van films.

Sony kan indrukwekkende verkoopcijfers van haar PlayStation Portable overleggen, maar het speciaal voor deze handheld gemaakte UMD formaat, doet het daarentegen helemaal niet zo goed.
Er komen nauwelijks nog nieuwe films uit op het UMD formaat en een aantal filmstudio’s is helemaal gestopt met het uitgeven van films op UMD, of heeft plannen daarvoor op de lange baan geschoven.

Onder de bedrijven die gestopt zijn met het UMD formaat zijn Universal Studios, Paramount Pictures en Image Entertainment. 20th Century Fox en Buena Vista hebben een aantal releases tot nader order uitgesteld. Ook Sony’s eigen studio heeft in alle stilte een aantal releases naar achteren verplaatst.

De verschillende studio’s zijn niet echt tevreden over het formaat. Zo liet een topman van een een studio weten dat het formaat naast Blu-ray weer een andere "Sony bomb" is. Er wordt driftig gespeculeerd waarom UMD nooit populair is geworden. Sommigen denken dat het komt omdat de markt bij de introductie van de UMD overspoeld is met teveel films, maar anderen denken dat het komt omdat de prijs van de schijfjes veel te hoog was.

Volgens berichtgevingen zou de opvolger van de PSP aangesloten kunnen worden op een televisie, wat mogelijk weer een boost zou kunnen betekenen voor de verkoop van het UMD formaat. Wanneer dit gaat gebeuren is echter nog niet duidelijk, maar Sony gaat naar alle waarschijnlijkheid volgende week de verschillende studio’s af om de mensen daar te overtuigen van de toekomst van het UMD formaat.